Nekar till brott

23-åring vill frias för mord på flickvännen i Uddevalla

2:04 min

Den 23-årige man, som i somras dömdes till livstids fängelse för mord på sin 17-åriga flickvän i Uddevalla samt brott mot griftefriden, fortsätter att neka till brott när hovrättsförhandlingarna inleddes idag.

– Han förnekar att han har orsakat målsägandes död, han förnekar också att han har utsatt henne för våld och han förnekar att han av oaktsamhet skulle ha orsakat hennes död, han tillbakavisar också att han skulle ha skändat hennes döda kropp på det sätt som åklagaren har gjort gällande och förnekar i konsekvens med det brott mot griftefriden, säger mannens försvarare Beatrice Rämsäll i hovrätten idag.

Den 17-åriga flickan försvann i mitten av november 2019. Ett par dagar senare greps och anhölls pojkvännen. De efterföljande veckorna pågick en omfattande sökinsats efter flickan, i och runt Uddevalla, utan att hitta henne.

I slutet av november fann polisen en av flickans kroppsdelar, förpackad i aluminiumfolie i en väska i den gemensamma lägenheten, och det gjorde att man kunde konstatera att hon inte längre kunde vara vid liv. På aluminiumfolien fanns 23-åringens fingeravtryck.

Varken åklagare eller försvarare har lämnat in någon ny bevisning till hovrätten men 23-åringen vill frias helt.

I mannens överklagan skriver hans advokat att han inte kan dömas för mord eftersom det inte är klart hur flickan dog, det har inte gått att avgöra baserat på den enda kroppsdel som har hittats.

Advokaten anser vidare att polis och åklagare inte har utrett alternativa gärningsmän, något som åklagare Jim Westerberg inte håller med om.
– Det har vi gjort, vi har inga alternativa gärningsmän, vi har ju tittat på det, vi har tittat på spår och vi har haft två misstänkta också som skulle kunnat vara delaktiga men de misstankarna försvagades successivt och försvann i princip helt, vi kan inte se någon annan gärningsman här, säger Jim Westerberg.

Hovrättsförhandlingarna ska pågå i fyra dagar.