Rekryterade unga till gäng – åtalas för människohandel

1:43 min

Åklagare vill pröva om en person som har rekryterat två 17-åringar till ett kriminellt nätverket kan dömas för människohandel. Ungdomarna som rekryterats har utnyttjats i omfattande narkotikaförsäljning, enligt åklagare Lars Ågren.

Att brottsrubriceringen människohandel används i det här sammanhanget är ovanligt. Åklagare Lars Ågren känner inte till att det skett i något tidigare mål.

– Han har rekryterat dessa unga killar i syfte att de ska exploateras, vilket försatt dem i ett nödläge eftersom det är farligt att sälja narkotika, säger Lars Ågren.

De två målsägarna, som var 17 år vid tiden för det misstänkta brottet, har inte sagt mycket till polisen under förhör.

Men det finns annan bevisning, bland annat hemliga telefonavlyssning, som enligt åklagaren bevisar den påstådda människohandeln.

– Vi ser att många av de här nätverken använder sig av unga, och vi har haft svårt att komma åt detta. Men får vi en fällande dom ser vi att det är ett brott att använda sig av unga på det här sättet, säger Lars Ågren.

Den misstänkte mannen tillbakavisar anklagelserna. Han förnekar brott, uppger hans advokat Torben Setterlund.

Åtalet, som väcktes i dag tisdag, gäller i huvudsak omfattande narkotikaförsäljning i Stockholmsförorten Vårberg. Totalt är mer än 20 personer åtalade. Rättegången inleds på tisdag nästa vecka.