ÖRNSKÖLDSVIK

Köpstopp för konst i tre år för Nätterlundsstiftelsen

2:02 min
  • Nätterlundsstiftelsen med säte i Örnsköldsviks kommun har plötsligt insett att man köpt in för mycket konst och måste nu stoppa konstinköpen i upp till tre år..
  • "Vi måste återuppbygga stiftelsen kapital innan vi går in i något nytt konstprojekt - man kan inte köpa för pengar man inte har", säger Katarina Larsson, enhetschef för konst och kulturarv i Örnsköldsviks kommun.
  • Nätterlundsstiftelsen grundades efter ett arv från Jonas Nätterlund på 24 miljoner kronor i aktier och stiftelsen köper utomhuskonst till Nätra och Sidensjö i Örnsköldsviks kommun.

Jonas Nätterlunds testamente på 24 miljoner kronor i aktier är det som gjort det möjligt för Örnsköldsviks kommun att tills nu köpa in konst.

Jonas Nätterlund föddes 1924 i skogsbyn Rössjö i Siden­sjö, som enda barnet till paret Sigrid och Johan. Redan som 14-åring tar han över skötseln av gården tillsammans med sin mor, när fadern dör. Jonas Nätterlund flyttar till Stockholm, bosätter sig i en enrumslägenhet på Kungsholmen och arbetar som typograf på Dagens Nyheter och sedan Expressen. Här blir han kvar under hela sitt yrkesverksamma liv.

I hemlighet placerar han pengar i värdepapper, vilket avslöjas 1995 då han avlider. Jonas Nätterlund efterlämnar en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor och ett testamente till dåvarande Nätra–Sidensjö kommun för inköp av konst och skulpturer. Namnet är Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond.

Stiftelsens förvaltare/kommunstyrelse fattar beslut om inköp av konst och skulpturer.
Donationen är placerad i värdepapper och den årliga avkastningen kan användas till inköp av konst och skulptur att placeras på offentliga platser i Sidensjö och Nätra. (Källa: natterlundsminnesfond.se)