Budgeten

Miljonsatsning på återhämtning för personal inom vården

1:39 min

Återhämtning för personalen inom sjukvård och äldreomsorg – det är en av satsningarna i den kommande budgeten som presenteras i sin helhet nästa vecka.

Idag var det Miljöpartiet som berättade om några av sina hjärtefrågor. Språkröret Isabella Lövin säger att vi behöver vara rädda om sjukvårdspersonalen så att de orkar fortsätta jobba.

– Framför allt handlar det om att få arbetet att fungera i vardagen. Det finns goda exempel med arbetstidsbanker och modeller för arbetstidsförkortning. Man kanske tar stor andel obekväm arbetstid och i utbyte får mer tid för återhämtning.

Regeringen vill satsa 300 miljoner kronor nästa år för att arbetsgivare ska kunna genomföra olika sådana här projekt för återhämtning.

Dagens budgetnyheter hade rubriken "social rättvisa" och innehöll även två andra delar. 250 miljoner kronor ska användas till insatser i utsatta områden för samarbete mellan polis, skola och socialtjänst. Tanken är att förhindra att barn dras in i kriminella gäng.

Dessutom vill regeringen höja underhållsstödet till ensamstående föräldrar med 100 kronor i månaden för yngre barn och med 150 kronor för barn som är 15 år eller äldre.

– En stor grupp av de som har det kärvast i samhället är ensamstående föräldrar. Det här är i runda slängar en tioprocentig höjning av underhållsbidraget och det är någonting som är väldigt viktigt.