Arbetsmarknad

Nytt projekt ska få uppsagda tjänstemän att bli lärare

1:59 min

Fler uppsagda tjänstemän ska lockas att utbilda sig till lärare. Det är målet med ett nytt projekt där bland annat omställningsorganisationen TRR ingår.

Civilingenjören Henrik Dahlquist, har nyligen utbildat sig till lärare och är positiv till projektet.

– Det tror jag är bra ur flera olika perspektiv. Inte minst det personliga, för om man passar som lärare är det fantastiskt roligt. Jag tror också att skolan, och framför allt eleverna, mår väldigt bra av att få gamla duktiga lärare ihop med oss som har mycket erfarenhet från näringslivet. Det är en win-win-win på alla håll tycker jag.

Henrik Dahlquist, har bland annat jobbat som fabrikschef. Men när han var mellan två jobb för ett par år sedan valde han att utbilda sig till lärare. Nu hoppas han att fler tjänstemän från näringslivet ska ta det klivet.

– Jag trivs fantastiskt bra med det jobbet. Sedan ett halvår jobbar jag som legitimerad lärare på högstadiet på Kapareskolan i Onsala.

Omställningsorganisationen TRR hjälper privatanställda tjänstemän till nya arbeten, att starta eget företag eller till utbildning när de sagts upp från sina jobb.

I det nya samarbetet med initiativet Beredskapslyftet, som jobbar med omskolning av personal under coronakrisen, ska fler tjänstemän lockas att bli lärare, säger Ulrika Wiklund chef för verksamhet- och tjänsteutveckling på TRR

– Vi har fått fler tjänstemän, som har blivit uppsagda under coronapandemin, som har visat ett stort intresse för att omskola sig. Just skolan och läraryrket har blivit ett attraktivt yrke, säger hon till Ekot.

De uppsagda tjänstemännen som är intresserad av att bli lärare ansöker till utbildningen KPU, kompletterande pedagogisk utbildning, som finns på flera högskolor.

Via den utbildningen kan personer som har högskolestudier i de ämnen som undervisas i skolan få en ämneslärarexamen efter utbildningen.

Det är 50 tjänstemän som sedan får möjlighet att delta i projektet, som innebär att de får stöd under studietiden.

Genom att stötta de som väljer att utbilda sig till lärare hoppas Ulrika Wiklund att fler ska våga ta det steget.

– Under den här utbildningstiden kommer personerna att ingå i ett nätverk där de får tillgång till karriärrådgivning, inspirationsföreläsningar och mentorskap. Allt för att göra vägen till färdig lärare så snabb och givande som möjligt för de som går utbildningen, säger Ulrika Wiklund på TRR.