Sune Jonsson

Utställningen "Robertsfors as Sweden" har hittat hem

2:02 min

I höst kommer Sune Jonssons bilder från Robertsfors för första gången visas upp i samhället där de togs.

1978 fick den världsberömde fotografen Sune Jonsson i uppdrag av Svenska institutet att fotografera Robertsfors kommun. Kommunen sågs då som ett typexempel på en genomsnittlig svensk kommun.

– Här fanns både jordbruket och den högteknologiska industrin, berättar Åsa Lundström, biblioteks- och kulturchef i Robertsfors kommun.

Utställningen "Robertsfors as Sweden" visar Västerbotten genom Sune Jonssons ögon och ger en inblick i hur Robertsfors såg ut för fyrtio år sedan. Och trots att bilderna har ställts ut i flera olika länder är det först i år som ett urval av dem visas i just Robertsfors.

Sune Jonsson föddes 1930 i Nordmaling i södra Västerbotten. Han är känd för sina dokumentära fotografier, inte minst från Västerbottens inland. 1993 förärades han Hasselbladpriset för framstående fotografisk gärning.

– Han fotar världen precis som den ser ut. Det finns inget polerat över det hela, förklarar Åsa Lundström.

Utställningen är en del i att Robertsfors har utsetts till årets kulturkommun i Västerbotten av de lokala kulturaktörerna Västerbottens museum, Västerbottensteatern och Norrlandsoperan.

– Det är ett snitt av hur vår kommun såg ut då. Människor i arbete, människor i vila. Det är en verklig tidskapsel, berättar Åsa Lundström.