handelsbanken

Oro för sämre bankservice på mindre orter

1:38 min

Vilka av cirka 180 lokalkontor som Handelsbanken kommer att stänga har företagsledningen inte berättat än, men dagens besked har skapat oro på mindre orter där banken finns, exempelvis i Boden.

– Jag hoppas det inte blir här, det vore väldigt tråkigt, säger Karin Sjöström som just gjort en inbetalning inne på Handelsbanken i ett regnigt Boden.

Pia Wibron, ordförande i en bostadsrättsförening, har skrivit på fullmaketer inne på bankkontoret med hörnläge i en gulrappad byggnad i centrum.

– Det vore tråkigt, vi vet ju inte vad vi får i stället, säger hon.

Är det viktigt att det finns ett fysiskt bankkontor att gå till?

– Ja, verkligen, och det här är en av få banker med bra öppettider.

Om personalen inne på bankkontoret känner oro för nedläggning får vi inget svar på, platschefen vill inte svara på frågor, utan hänvisar till presstjänsten centralt.

Claes Nordmark, socialdemokratiskt kommunalråd i Boden med 28 00 invånare, reagerar starkt på Handelsbankens nedläggningsplaner.

– Jag är chockad över att Handelsbankens vd, som 2019 sa att de inte skulle lägga ned några kontor för att de är lönsamma, nu ändrat sig och att banken ska lägga ned 180 av 280 kontor.

Kommunalrådet säger att lokal banknärvaro är viktigt ur ett landsbygdsperspektiv.

- Inte minst i områden på landsbygden där det är svårt att få lån och få kapitaltillgång, man har sett bevis på att där de som jobbar med utlåning har lokalkännedom, där fungerar det bättre.