Handelsbanken ska stänga flera hundra bankkontor

2:43 min

Banken Handelsbanken ska stänga många bankkontor i Sverige. Ungefär 1000 anställda blir av med sina jobb.

Handelsbanken är en av Sveriges fyra stora banker. De andra är Swedbank, Nordea och SEB. De andra bankerna har stängt många fler bankkontor de senaste åren. Nu ska också Handelsbanken stänga nästan hälften av sina bankkontor. Men de kommer fortfarande vara banken som har flest bankkontor i Sverige.

Idag har Handelsbanken 380 bankkontor i Sverige. 180 av dem ska stängas, fram till slutet av nästa år. Det är inte klart vilka bankkontor som ska stänga.

Banken ska nu satsa mer på digitala tjänster nu istället. Det betyder att kunderna kan göra sina ärenden på bankens webbsida och app, istället för att gå till en bank.

Carina Åkerström är chef för Handelsbanken. Hon säger att Handelsbankens kunder inte besöker bankerna lika mycket längre. De använder mer digitala tjänster för att kontakta banken.

– Det är helt enkelt så att vi har nått fram till någon form av tipping point i det här läget, där vi ser att våra kunder nu faktiskt väljer ett annat sätt att möta oss, säger Carina Åkerström.

Ungefär 1000 anställda på Handelsbanken kommer att bli av med sina jobb. Ulrika Boethius är ordförande i fackförbundet Finansförbundet. Hon tycker att det är mycket tråkigt att fler blir av med jobben. Men hon är inte så förvånad. Det är mycket förändring i bankvärlden. Mer och mer blir digitalt, säger hon till Ekot.

– Arbetsuppgifter som förr utfördes av människor kan i större utsträckning utföras digitalt och automatiseras. Så det är inte helt förvånande, men det är naturligtvis tråkigt. Och det kommer ju i förlängningen påverka sysselsättningen, säger Ulrika Boethius.