Budgeten

18 miljarder i sänkta arbetsgivaravgifter för unga

2:00 min

Arbetsgivaravgiften för unga minskar med totalt 18 miljarder under två år. Det förslår regeringen tillsammans med centerpartiet och liberalerna i statsbudgeten som kommer på måndag.

– Det här kommer vara en viktig krisåtgärd nu för ge Sverige en ekonomisk nystart och för att hjälpa de företag som nu går på knäna. Men framför allt för de unga människor som blivit av med jobbet eller vill hitta ett nytt.

Coronapandemin har slagit hårt mot flera branscher, men kanske främst mot de där många unga jobbar, som inom handel, besöksnäring, restauranger och caféer.

Regeringen, tillsammans med centerpartiet och liberalerna, vill nu sänka arbetsgivaravgiften tillfälligt för unga mellan 19 och 23 år med totalt 18 miljarder kronor, under två år.

Men det är kontroversiellt. Sänkt arbetsgivaravgift för företag som anställer unga har funnits tidigare, men ansågs i utvärderingar varit en dyr åtgärd som inte gav tillräckligt många jobb.

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi:

– Det är en ganska dyr åtgärd för att få fler ungdomar i arbete. Jag tror att det finns mer kostnadseffektiva åtgärder om man vill ha fler unga i arbete, det har tidigare forskning visat på. Men det finns också forskning som säger att den åtgärden gynnar företag som har många unga anställda. Så det kan vara en pluspost också att det är en form av företagsstöd. Är det det man vill uppnå, då är argumenten startare, säger Lars Calmfors.

Centerpartiledaren Annie Lööf igen:

– Förra gången det var kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter för unga så gällde de högre upp i åldrarna.  Det vi gör nu är en mer fokuserad sänkning på upp till 23 år och att det är den allmänna löneavgiften som tas bort. Just den modellen som också näringslivet lyft fram som en prioriterad åtgärd tror vi kommer ha en viktig effekt för att få i gång svensk ekonomi igen, säger Annie Lööf.

Sänkt arbetsgivaravgift kommer gälla alla företag som anställt unga, oavsett bransch. Det blir dyrare, men anledningen, säger Annie Lööf, är att det var rakast och enklast. Att man slipper göra en utredningen och att det snabbt kan träda i kraft. Sänkningen föreslås träda i kraft 1 april nästa år.