Antebellum - mystik och rasism

1:44 min

En film om rasism igår och idag, dramaskräck med några storslagna scener och ett mysterium. En modern BLM-film. (Premiär 25 september).
Betyg: 4

Titel: Antebellum
Regissör: Gerard Bush, Christopher Renz
Manus: Gerard Bush, Christopher Renz
Skådespelare: Janelle Monáe, Eric Lange, Jena Malone
Genre: Drama, skräck
Betyg: 4

Öppningsscenen är storslagen, en sån där kameraåkning som får oss cineaster att gå igång. Några soldater i varma uniformer kommer ridande, solen gassar starkt, de rider förbi kolonialhus, stora träd, några svarta kvinnor sitter vid husväggen, på fälten plockas bomull en en svart muskulös man i bar kämpar för att komma ur två soldaters grepp, en kvinna flyr för sitt liv. Mycket pågår samtidigt, det är dramatiskt, vi är i ett av den amerikanska söderns slaverifästen och ruskas om av scenen. Antebellum handlar om rasism, de spår som ristas in i generationer, som förföljer ända fram till idag.

Antebellum är latin och betyder före kriget. Och i USA är det ett begrepp som används för att beskriva perioden före det amerikanska inbördeskriget i USA och ofta om tillståndet i sydstaterna.

Antebellum handlar om brutal rasism, och om den mer vardagliga. Den är ingen 12 years a slave, den har mer släktskap med en film som Get Out, här med en kvinna i huvudrollen spelad av Janelle Monáe, som tidigare setts i balnd annat Moonlight och Dolda tillgångar.
Jag ska inte avslöja handlingen, men det är genreöverskridande, och det kommer rejäla berättarmässiga överraskningar.