Hälsa

Träning ska göra personer med funktionsnedsättning friskare

1:54 min

Många intellektuellt funktionsnedsatta personer lider av ohälsa, därför har ett särskilt träningsprogram tagits fram vid Mittuniversitetet. Programmet ska testas på kommunala gruppboenden i Jämtlands län under hösten.

Deltagarna får gå igenom olika fysiska och medicinska test, de vägs och en maskin mäter deras muskelmassa. Personerna får också svara på frågor hur de mår.

– Det är jättebra. Man får lära sig lite mer om träningsprogrammen, säger Joakim Bodin som bor på ett gruppboende i Östersund.

Tränar du nånting idag?

– Inte så mycket.

Undersökningar visar att hälsoläget för personer med intellektuell funktionsnedsättning är tio gånger sämre än för andra. Hälsotester som gjordes i vintras vid de svenska uttagningarna till Special Olympics, som liknas vid ett OS för personer med intellektuell funktionsnedsättning, bekräftar bilden.

Över 1000 tester gjordes på 250 deltagare. Testerna visade att ohälsan i gruppen var stor, dessutom hade många fel skostorlek, andra såg knappt men saknade glasögon. Resultatet fick forskarna att vilja fortsätta studera hur hälsan hos målgruppen kan stärkas.

– Framför allt så är det lite som inkluderar dem i samhället, lättillgänglig träning. Med coronan tänkte vi: "Ja men digital träning är det ingen som har testat", säger Sanna Vikberg, forskningsassistent vid Mittuniversitetet till Ekot.

Under tolv veckor kommer de 30 deltagarna att få träna tre 50-minuterspass i veckan även chefer och personal på boendena kommer att delta. Forskningsprojektet ska sedan utvärderas och målet är att resten av landets kommuner ska ta efter.

– Det är ju förhoppningen med hela projektet att det ska leva vidare och då gäller det att få med så många som möjligt på tåget, säger Sanna Vikberg.