Storbritannien

Johnson i uppgörelse med Tory-rebeller

1:37 min

Den brittiske premiärministern Boris Johnson gjorde ikväll upp med de högljudda kritiker inom sitt eget parti om ett omstritt lagförslag som om det träder i kraft ändrar utträdestavtalet med EU.

Allt talar nu för att lagförslaget verkligen kommer godkännas av parlamentet. Men EU kräver att det dras tillbaka.

Under ett utskottsförhör idag upprepade Boris Johnson att han inte tycker att EU förhandlar med Storbritannien om ett frihandelsavtal i god tro.
Och att det omstridda lagförslaget därför behövs.

Och Johnson kom idag alltså överens med en stor grupp av de partikamrater som hotat att lägga ändringsförslag eller till och med rösta nej till förslaget.

Detta genom att gå med på att det brittiska parlamentet ska ha sista ordet om huruvida de kontroversiella paragraferna i lagstiftningsförslaget ska kunna användas eller inte.

De aktuella paragraferna ändrar utträdesavtalet med EU på några punkter om de används.
Ett tillvägagångssätt som bryter mot internationell rätt.

Johnson menar att lagstiftningen behövs för att EU inte ska kunna blockera eller försvåra det interna handeln i Storbritannien efter brexit, till exempel matvaror som går mellan t ex Nordirland och resten av Storbritannien och kräver att EU öppet garanterar det att man inte har för avsikt att göra det.

Med kvällens uppgörelse med de interna kritikerna kommer lagförslaget med stor sannolikhet gå igenom det brittiska underhuset.

Men för EU gör det ingen skillnad, EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen krävde idag i hårda ordalag att den brittiska regeringen drar tillbaka lagförslaget.

En del ser det brittiska lagförslaget som en förhandlingstaktik från brittisk sida i frihandelsförhandlingarna.