Minsk

Domstolspress på Sveriges regering

1:52 min

Europadomstolen har vänt sig till den svenska regeringen och kräver snabba svar på frågor om hur regeringen ser på situationen för de två belarusier som flytt in på svenska ambassaden i Minsk.

Sedan presidentvalet i Belarus för en dryg månad sedan har tusentals människor gripits av regimen och många har i häkten och på polisstationer utsatts för tortyr, misshandel och förnedring.

Två belarusier, en pappa och hans son, finns på den svenska ambassaden i Minsk. De vill söka asyl eftersom dom är rädda för att detsamma ska drabba dom.

Men en asylansökan som lämnats in på en ambassad kan enligt svenska regler inte godkännas av Migrationsverket, så nu sitter de fast på ambassadens område.

Männens advokat säger till belarusiska medier att de skickat en begäran till Europadomstolen om att domstolen ska ta beslut om att männen inte ska kunna tvingas lämna ambassaden, för ute på gatan riskerar de att bli gripna.

Europadomstolen kan besluta om, det som kallas interimistiska åtgärder, om det finns risk för allvarliga kränkningar av de här männens mänskliga rättigheter som finns i Europakonventionen – det är om sådana frågor den här domstolen dömer. Då handlar det om risk att dödas eller att utsättas för tortyr.

Det finns en uppenbar risk att utsättas för tortyr om man grips som demonstrant i Belarus idag, om detta finns otaliga vittnesmål från de som suttit fängslade.

Människorättsorganisationen Human rights watch publicerade nyligen en rapport där man intervjuat människor som fängslats i Belarus. De berättar om brutal misshandel i överfulla fängelser, om elchocker, våldtäkt och att de förnekats mat, vatten och mediciner.

Först vill Europadomstolen veta hur Sverige ser på det hela och kräver snabba svar på frågor om männens situation. Svenska regeringen måste svara senast idag.