Belarusiskt kärnkraftverk väcker oro i Litauen

1:57 min

Det belarusiska kärnkraftverket i Astravets, bara 50 kilometer från litauiska huvudstaden Vilnius, oroar utrikesministern Linas Linkevičius.

Den politiska turbulensen i Belarus har försämrat kontakten med Belarus president Lukasjenko och lett till att Litauen nu har mindre insyn i projektet, menar utrikesminister Linas Linkevičius

– Om vi tidigare haft dålig kontakt så har vi nu ingen alls, säger han.

För drygt en månad sedan började en av reaktorerna i den belarusiska gränsstaden Astravets fyllas med bränsle och någon gång nästa år planeras kärnkraftverket tas i drift. Ett projekt som under de mer än tio år som det har byggts, väckt oro i Litauen.

Astravets ligger knappt 50 kilometer från huvudstaden Vilnius och litauiska företrädare har vid flera tillfällen krävt att projektet ska stoppas helt, eller åtminstone att de ska få mer insyn, något som utrikesministern menar de inte har fått gehör för.
– Vad kan vi göra. De har fortsatt med bygget trots våra varningar, säger Linkevičius.

Bakom bygget av kärnkraftverket står det ryska statsägda kärnkraftsbolaget Rosatom. Det bolag som står bakom flera kärnkraftverk i världen, däribland det som planeras att byggas i Finländska Pyhäjoki i Norra Österbotten, nära Bottenviken.

Hittills har FN:s atomenergiorgan (IAEA) som följer utvecklingen av kärnkraftverket i Belarus sagt att det uppfyller internationella säkerhetsstandarder. Men Litauen å sin sida menar att det trots allt finns farhågor, inte minst på grund av de försämrade relationerna mellan länderna.

Nyligen beslutade landet att inte köpa el från kraftverket. Även Lettland, Estland, Polen och Ukraina har sagt sig ha samma planer.
– Vi kan inte göra annat än att försöka komplicera processen och trycka på ännu mer, säger Linkevičius.