Myanmar

Fältsjukhus byggs i ny coronavåg

1:51 min

I Myanmar, tidigare Burma, tävlar myndigheterna mot klockan för att så snabbt som möjligt bygga fältsjukhus efter att landet har drabbats av en ny stor våg av coronasmittade. Landets redan usla sjukvårdssystem riskerar nu att helt kollapsa när allt fler covid-19 sjuka söker vård.

Byggarbetare jobbar hårt för att färdigställa ett tillfälligt fältsjukhus på en fotbollsplan i Myanmars största stad Rangoon. Landet har så här långt officiellt bara rapporterat drygt 3 600 fall av covid-19 smittade. Den sanna siffran tror experter är mycket högre.

Anledningen till att man inte har någon koll på exakt hur många som smittats är att landets hälso- och sjukvårdsystem är bland de sämsta i världen. Landet har bara 383 intensivvårdsplatser och en befolkning på drygt 51 miljoner människor.

Den senaste veckan har antalet smittade i landet ökat snabbt och nu befarar man att Myanmar är i början av ännu en våg av Covid-19.

– Antalet positiva fall blir allt högre, säger Kaung Myat Soe till Reuters.

Soe är chef för fältsjukhuset som byggs.

– Vi har inga fler platser på sjukhusen för att klara av ett stort nytt utbrott. Situationen kommer att bli mycket värre om vi inte kan ta emot sjuka, det är därför vi bygger fältsjukhuset med plats för 500 patienter säger So.

Myndigheterna i landet uppmanar nu befolkningen att testa sig för covid-19 men sanningen är att det inte finns tillräckligt många tester eller laboratorier för att klara av en masstestning i landet.

Utbrottet har också fått konsekvenser för grannlandet Thailand. Där har man än så länge officiellt kontroll på smittan och man är nu rädd för att personer som är smittade illegalt ska ta sig in i landet över gränsen från Myanmar.

Thailändska myndigheter bygger nu taggtrådstacket längs långa sträckor vid gränsen mot Myanmar. Bara den senaste veckan har thailändska gränspolisen tagit runt 6 000 personer som illegalt försökt ta sig in i Thailand.

Enligt Myanmars ledare Aung San Suu Kyi så har man smittan under kontroll i landet. Det trots att allt fler läkare nu öppet kritiserar regeringens agerande i samband med pandemin.