Nya siffror: Arbetslösheten inom kulturbranschen har ökat med 80%

1:59 min

Nya siffror från Stockholms Handelskammare visar att arbetslösheten inom kulturbranschen har ökat med hela 80 procent sedan pandemin.

Värst drabbat är Stockholms län men tätt därefter följer också Hallands och Västra Götalands län.

Stefan Westerberg är chefsekonom på Stockholms handelskammare.

– Övergripande kan vi se i hela riket att arbetslösheten har ökat med 80 procent, så det är nästan implicit en fördubbling i förhållande till hur många som var arbetslösa innan pandemin slog ut. Om man får dra ut ett mönster här så tycker jag att man kan se att särskilt större städer har sett en markant ökning av arbetslösa inom den här sektorn, säger Stefan Westerberg.

De nya arbetslöshetssiffrorna har Stockholms handelskammare hämtat från Arbetsförmedlingen. Undersökningen visar att förutom kulturbranschen har också hotell- och restaurang drabbats hårt. Branscher som tagit sig en stor smäll på grunda av restriktionerna, enligt Stefan Westerberg.

I Stockholms Handelskammarens analys sticker särskilt Stockholms län ut med 118 procent fler arbetslösa inom kulturbranschen i jämförelse med februari i år.

Länen som ligger bäst till just nu, det vill säga länen där arbetslösheten har ökat minst, är Kalmar län som ligger på 29 procent och Västerbottens län på 32 procent. Stefan Westerberg understryker ändå att det här är onormalt höga arbetslöshetssiffror för de båda länen.

Antalet arbetslösa tror han inte kommer att minska så länge restriktionerna mot kulturbranschen finns.

– Så länge vi har kvar restriktionerna och så länge vi inte har en levande kultur- eller livescen så kommer det finnas människor som kommer att tvungna att vara kvar i arbetslöshet just på grund av att de inte har ett arbete att gå till. Men i dagsläget vet vi ju om att vi har en problematisk scen som dessvärre bidrar till att många människor inte har möjlighet till att kunna arbeta i den här sektorn. Det är ju otroligt tråkigt tycker vi, säger Stefan Westerberg.