Premiär

Riksteatern arrangerar hörlursvandring om framtiden

1:56 min

Lördag 19 september har Riksteatern premiär på 40 orter samtidigt. I hörlursvandringen "Kartan över oss", spelar publiken själv huvudrollen i en interaktiv berättelse om hur framtiden kan se ut.

"Kartan över oss" börjar med att publiken kommer till en bestämd plats och laddar ner en app i egen telefon. Sedan får de instruktioner i sina lurar från den fiktiva myndigheten för själslig och emotionell beredskap (MESB), som kartlägger publikens känslor inför framtiden.

– Framtiden vecklar ut sig beroende på de svar som du ger längs vägen. Det kan vara frågor som rör ens egen framtid som "tror jag att någon kommer ihåg mig när jag är död?" Eller världens framtid, "tror jag att människorna kommer klara av den globala uppvärmningen?", säger Joakim Rindå som står för ide och regi tillsammans med Lisa Färnström.

– Det finns de berättelserna som är ganska starka i samtiden. Jag tror det är jättesvårt att tänka utanför dem. Du är huvudpersonen i den bemärkelse att det är dina val som avgör hur det slutar.

Med GPS registrerar appen vilken väg du väljer att gå, för att sedan anpassa nästa instruktion från MESB efter valet du gör.

Det har varit en utmaning för kompositör och ljuddesigner Hampus Norén.

– Materialet är ju gigantiskt. Musiken och ljudet blir ju allt. Det blir scenografin, det blir ljudsättning, det blir hela grejen om man jämför med en vanlig teaterpjäs.