Stora bränder härjar på USA:s västkust

8:34 min
  • I Oregon har minst åtta personer dött och tusentals människor tvingats lämnat sina hem.
  • Samtidigt har de politiska protesterna mot polisvåld och rasism som pågått i storstaden Portland i månader till stor del pausats och vänster- och högeranhängare har gått samman för att hjälpa offer för bränderna.
  • Hör Cecilia Khavars reportage.

– Vi har sett att personer med Trumpskyltar gått med i vår Facebookgrupp men det spelar ingen roll. Det viktigaste är att vi får hjälp nu, säger vänsteraktivisterna Asia Jones och Ree Campbell.

Jag stöter på vänsteraktivisterna Asia Jones och Ree Campbell under en motorvägsbro på en evakueringsplats för de som flytt skogsbränderna sydöst om Portland. De har hjälpt till att samla ihop mat, kläder och andra förnödenheter åt de som lämnat sina hem, och beskriver hur både vänstersympatisörer, Trumpsupportrar och högeranhängare nu engagerar sig i hjälpen.

Ree Campbell säger att hon varit på plats vid demonstrationerna mot rasism och polisvåld i centrala Portland varje dag sen de startade, mer än 100 dagar. Demonstrationer som flera kvällar bytts ut mot kravaller och sammandrabbningar mellan polis och aktivister.

Vänsterradikala grupper har länge funnits i den liberala staden Portland samtidigt som högerextrema grupper vuxit sig starkare i områdena strax utanför staden och våldsamheter har utbrutit mellan höger- och vänsterextremister de senaste veckorna där en person skjutits till döds.

Ree Campbell understryker att hon aldrig varit våldsam och säger att hon funnits på plats som hjälparbetare under protesterna. De har nu pausats på grund av den skadliga brandröken som i flera dagar legat som en gråbeige dimma, ett lågt hängande tak över gatorna, men också för att många av demonstranterna nu ägnar sig åt att hjälpa skogsbrandoffren istället.

På en parkeringsplats en bit bort från motorvägsbron håller frivilliggruppen som Asia Jones och Ree Campbell hjälpt till att samordna hus. Bilar avlöser varandra med leveranser av konserver, vattendunkar, kläder och leksaker. Många letar igenom högarna och samlar på sig det de behöver. Och Cate Krieger som håller ställningarna på platsen säger också att hon sett människor från båda sidor om protesterna hjälpa till och att läget nu inte alls handlar om politik.

– Det är personer från nationalgardet, militärer, Trumpsupportrar, alla möjliga som hjälper till. Det är inte politiskt utan här är vi bara människor som har som hjälper de som plötsligt inte har, säger Cate Krieger.

Skogsbränderna som började spridas för en dryg vecka sen är de största i Oregons historia, en halv miljon människor har varit under någon form av evakueringsvarning. Det är runt tio procent av hela delstatens befolkning.

Flera småstäder har till stora delar förstörts, minst åtta personer har dött och ett tiotal saknas fortfarande. Omkring 40 000 har tvingats lämna sina hem. Två av dem är Cathy och Scott som jag träffar på en evakueringsplats vid en högskola i Oregon City, en förort till Portland där brandröken sticker i näsan och aska virvlar i luften. Vid ett korvstånd delas gratis mat ut.

– Vi har ingen aning om vad som hänt med vårt hus. Vi kan bara hoppas att vinden blåser åt ett annat håll.

Cathy och Scott står på parkeringen med sina hundar Buddy och Gidget intill deras gröna pickuptruck som är fullastad med saker. De har ingen aning om vad som hänt med huset och tomten i bergen som de bott på i 40 år. Vi har planterat alla träd, hundratals av dem, för hand säger de.

Hundarna är oroliga, enligt Cathy. De kände av vår panik när vi lämnade huset. Men de fick inte med sig alla djur. Några hönor och kalkoner fick de släppa ut för att ge dem någon chans att klara sig. Och deras 250 kilo tunga gris som de haft sen han föddes kunde inte heller följa med.

– Vi öppnade grindarna till hönsgården och hällde upp vatten åt grisen.

Så berättar de att deras förra hus på samma tomt totalförstördes i en brand orsakad av en jordbävning för 27 år sen. Det är därför de försökte få med sig så mycket som möjligt den här gången. De är båda trötta och oroliga. Vi är äldre nu, och klarar inte av lika mycket, säger Cathy.

– Vi har varit med om det här förut, men vi är äldre nu.

Ett par dagar efter mitt möte med Cathy och Scott ser jag något jag känner igen utanför en mässhall i en annan del av Portland. Det är hundarna Buddy och Gidget och snart dyker Scott och Cathy upp vid bilarna. De berättar att alla var tvungna att lämna högskolan eftersom bränderna närmade sig, det äldre paret tvingades evakuera en andra gång. Innan vi skiljs åt får jag Scotts telefonnummer för att kunna höra av mig igen.

Hittills har mer än tusen hem förstörts i bränderna och stora ytor skog och mark är nu förkolnade rester. Oregon är en delstat känd för sitt friluftsliv och Andy Nelson, en lokal pressfotograf som var bland de första att åka förbi avspärrningarna för att fotografera skadorna utanför staden Eugene berättar att han brukar paddla i floden som rinner där och han har svårt att hålla tillbaka tårarna när han beskriver förödelsen.

– Det är otroligt vacker sträcka av floden där man kan paddla. Det är svårt att tänka att den vackra trädsilhuetten inte kommer finnas kvar.
Andy Nelson berättar att han åkte förbi hus och stugor vid floden där det nu bara är skorstenar kvar.

– Jag åkte österut och där står bara skorstenarna kvar av det som en gång var hus och stugor. De finns inte kvar.

Fyra dagar efter att vi sist sågs i Portland ringer jag upp Cathy och Scott. Efter många signaler svarar Cathy och berättar att de nu är hemma.

– Vi kom hem igår kväll.

Huset i bergen står fortfarande kvar och hönsen och grisen har klarat sig, träden som de planterat för hand har inte brunnit.

– Än så länge, säger Cathy. Och så berättar hon att de precis fått veta att vägen spärrats av, att bränderna närmar sig och att de omedelbart måste lämna sitt hem igen.

– Jag ringde brandstationen som sade att branden är mycket nära nu, att vi måste evakuera.

Utanför fönstret får hon plötsligt syn på Scott som hon försökt få tag på, och måste lägga på. De måste åka nu.

– Där är han. Jag måste få tag på honom.