Kriminalitet

M vill utvisa gängkriminella utan dom

1:48 min

Moderaterna presenterar idag flera nya förslag mot gängkriminalitet. Det ska bli lättare att utvisa gängkriminella och att beslagta deras egendom. Tillsammans med partiets övriga förslag på området skulle de på allvar kunna bryta gängkriminaliteten i landet, enligt partiet.

– Det här skulle ha stor effekt mot gängkriminella. Det skulle slå direkt mot deras förutsättningar att kunna fortsätta sin verksamhet i Sverige. Det här är inte bara lite mer av det gamla vanliga, det här är något helt nytt, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

Ett av de nya förslagen idag är att fler gängmedlemmar ska utvisas. Enligt moderatledaren Ulf Kristersson vet polisen vilka det är som ingår i gängen och han ser inte att de nya reglerna skulle innebära någon rättsosäkerhet. Enligt Moderaternas egen uppskattning saknar ungefär 700 av uppskattningsvis 5 000 gängkriminella i Sverige svenskt medborgarskap och borde alltså tvingas lämna landet.

– I längden kan vi inte tillåta människor som är i Sverige bara för att begå brott och som inte är svenska medborgare, säger Ulf Kristersson.

Ett annat förslag som är nytt idag är att man vill göra det enklare att beslagta egendom från kriminella. Där borde den som ingår i ett gäng själv vara tvungen att bevisa att egendomen är inköpt på laglig väg, säger Ulf Kristersson. Det blir en slags omvänd bevisbörda.

– Det är inte rimligt att man helt saknar inkomster, befinner sig i kriminella miljöer och kör dyra bilar och har dyra klockor. Kan man då inte visa att man fått det på laglig grund, då borde polisen kunna beslagta de här egendomarna.