Hälsa

Träning ska göra funktionsnedsatta friskare

2:45 min
  • Många med intellektuell funktionsnedsättning har sämre hälsa och rör sig för lite, därför har forskare vid Mittuniversitetet gjort ett särskilt träningsprogram.
  • Träningen ska nu testas på gruppboenden i Jämtland under hösten för att sedan kanske användas inom LSS i hela landet.
  • "Det är jättebra, man får lära sig lite mer om träningsprogrammen" säger Joakim Bodin som testar träningen på sitt boende.

Många med intellektuell funktionsnedsättning har sämre hälsa. Därför har forskare vid Mittuniversitetet nu gjort ett särskilt träningsprogram. Träningen ska nu testas på gruppboenden i Jämtland under hösten.

Deltagarna får göra olika test och svara på frågor om hur de mår. De vägs och en maskin mäter hur stora muskler de har:

– Nu ska vi se, nu är den alldeles strax klar här. Du hade så mycket muskler så den fick tänka lite extra länge, förklarar forskaren Sanna Wikberg.
– Ja, vad ska hända nu, undrar en deltagare.
– Nu ska den skriva ut här så ska vi se vad det blir för resultat, svarar Sanna Wikberg.

Kommer igång med träning

De som tränar här bor på ett LSS-boende i Östersund i Jämtland. En av dem som är med är Joakim Bodin:

– Det är jättebra. Man får lära sig lite mer om träningsprogrammen, säger Joakim Bodin.
Tränar du nånting idag?
– Inte så mycket nu.

Undersökningar har visat att personer med intellektuell funktionsnedsättning ofta har sämre hälsa än andra. Special Olympics är en stor stävling för idrottare med intellektuell funktionsnedsättning. I vintras var det en sån träff i Östersund. Då gjorde forskare över 1000 tester på 250 deltagare.

Utan glasögon och i obekväma skor

Testerna visade att många hade dålig hälsa. Dessutom hade många fel storlek på sina skor och andra såg väldigt dåligt men hade inga glasögon. Resultatet fick forskarna att vilja undersöka hur hälsan hos intellektuellt funktionsnedsatta kan bli bättre, berättar Sanna Wikberg som är med och forskar om det här vid Mittuniversitetet:

– Framför allt så är det lite som inkluderar dem i samhället - lättillgänglig träning. Med coronan då så tänkte vi: "Ja men digital träning, E-träning, det är det ingen som har testat".

Digitalt träningsprogram

Träningsprogrammet visas för deltagarna via en datorskärm. Under tolv veckor kommer 30 deltagare på olika gruppboenden att träna med hjälp av forskarnas träningsprogram tre gånger i veckan.

Forskarna ska sedan undersöka hur det har påverkat hälsan. Och tanken är att gruppboenden i hela landet sen ska kunna börja med den här träningen, säger Sanna Wikberg:

– Det är ju förhoppningen med hela projektet att det ska leva vidare, säger Sanna Vikberg till Ekots reporter Lisbeth Hermansson.