Två män har flytt till svenska ambassaden i Belarus

3:07 min

Två män från Belarus sitter på Sveriges ambassad där. Männen vill söka asyl, men det kan man inte göra på en ambassad. Nu kan Europadomstolen bestämma vad som ska hända med dem. Det berättar Ekot.

I fredags flydde två män in på Sveriges ambassad i Belarus huvudstad Minsk. Det var två belarusiska män, en pappa och hans son. De ville söka asyl i Sverige.

Men det går inte. Man får inte söka asyl i Sverige från ett annat land. Man måste lämna in en ansökan till det svenska Migrationsverket. Migrationsverket godkänner inte asylansökningar från svenska ambassader.

Men männen vill inte lämna ambassaden. De är rädda för att polisen ska gripa dem och sätta dem i fängelse. Männens advokat säger att de riskerar att bli torterade och misshandlade av polisen om de går ut.

Human rights watch är en organisation som jobbar för mänskliga rättigheter. De har intervjuat människor som har blivit fängslade i Belarus nu. Människorna berättar om misshandel, våldtäkter och elchocker. De berättar att de inte fått mat, vatten och mediciner.

Männens advokat har skrivit till Europadomstolen. Europadomstolen bestämmer om brott mot Europakonventionen. Det är till exempel brott mot de mänskliga rättigheterna. Som när någon riskerar att torteras eller dödas.

Europadomstolen har skrivit till Sveriges regering. Domstolen vill veta vad Sverige tycker. Regeringen måste svara idag. Under tiden sitter de två männen kvar på ambassaden i Minsk.

Om det är risk för att männen torteras eller dödas så kan Europadomstolen bestämma att Sverige måste skydda dem eller pröva deras asylansökan ändå.