Cloetta stänger Norrköpingsfabriken

Idag torsdag stannar maskinerna för gott på Cloetta Fazer i Norrköping. Därmed går en över hundra år gammal verksamhet i graven.

Av de 90 fabriksarbetarna följer 23 med till Cloetta Fazer i Ljungsbro. För 24 personer väntar arbetslöshet.

Malin Bergsten är en av alla de som nu har arbetat sin sista dag på fabriken.

– Det var som att få ett slag i ansiktet när beskedet. Chocken kom långt efteråt, säger hon.  

Populära Polly
Kärt barn har många namn som det heter och godistillverkningen i Norrköping har varit känd som både Svea Choklad, Candelia och så Cloetta men dess stolthet har hela tiden, utan tvekan varit Polly.

Mängder av geléhallon, hårda karameller samt dragéer har också tillverkas i fabriken.

Men nu är den eran alltså över, nu stängs maskinerna av och fabriken kommer att städas ur. Personalen avslutar med den traditionella jullunchen nästa vecka och efter det, sätts nyckeln i dörren och vrids om för gott och de anställda är inte välkomna längre.

Strategisk nedläggning
Det var av strategiska skäl som den finska ägaren valde att lägga ned fabriken i Norrköping, maskinparken var för gammal.

Det var en liten enhet och placeringen av fabriken ger ingen möjlighet för att utöka produktionen. Det berättar Hans Andersson som är klubbordförande för Livsmedelsarbetareförbundet på Cloetta Fazer i Norrköping. Han har fortfarande svårt att förstå beslutet.

Av de 90 fabriksarbetare som arbetade i fabriken när beskedet om nedläggningen kom har 13 hittat nya jobb, 23 får följa med till Cloetta Fazer i Ljungsbro, resten har valt att studera, är sjukskrivna eller kommer att pensioneras.

24 personer kommer dock att gå ut i arbetslöshet. Av de 15 tjänstemän som jobbade där har de flesta gått över till fabriken i Ljungsbro.

Lisen Elowson Tosting, SR Östergötland