Högskoleprovet

Förslag om först till kvarn riskerar bli orättvist

1:45 min

Att ha ett system med först till kvarn för att få göra Högskoleprovet riskerar att bli orättvist, anser Sveriges Förenade Studentkårer, SFS.

I morse kunde Ekot avslöja den nationella samordnarens detaljerade förslag för hur högskoleprovet ska kunna genomföras i höst. Efter att tidigare ha ställts in både i våras och nu till hösten så beslutade regeringen att utse Peter Honeth till nationell samordnare, i syfte att få till ett prov i höst, om än dock till ett begränsat antal skrivande.

Det nya förslaget är att varje lärosäte får ett tak på max antal skrivande där. När taket nåtts så stängs anmälningsmöjligheten, vilket enligt Peter Honeth kommer leda till ett sorts först till kvarn-system. Nackdelen är, skriver han själv i förslaget, att det kan upplevas orättvist av de som inte lyckas anmäla sig i tid.

Sveriges Förenade Studentkårer är inne på just det spåret, men menar också att risken är stor för att systemet inte klarar av den anhopning av anmälningar som kommer komma in på kort tid.

Samtidigt säger SFS att om provet kan genomföras på ett smittskyddssäkert sätt och att systemet blir rättssäkert, så är det bra att det blir ett prov i begränsad skala i höst.

Från flera universitet kommer positiva signaler. Både Lunds och Göteborgs universitet bedömer att de ska kunna genomföra provet enligt samordnarens modell. Men Torbjörn von Schantz, rektor vid Lunds universitet, ser också problem med att de blir de som är snabbast att anmäla sig som också får plats på provet.