Enigt sametingsplenum om hur Giellagáldu ska fungera

2:24 min

De tre sametingen är överens om att det samiska språkorganet Giellagáldu ska bli permanent och man är överens om hur det ska fungera. Sametinget i Sverige är efter dagens extraplenum redo att skriva under samarbetsavtalet med de övriga två sametingen.

Frågan om finansieringen är dock ännu inte löst.

Ordförande Paulus Kuoljok öppnade Sametingets 84e plenum med att prata om självmord och en hälsning till de som nyligen förlorat sin familjemedlem.

– Vi måste prata om det här, vi måste våga ta hjälp och det ska finnas hjälp för oss.

Efter den känslomässiga inledningen drog distans-plenumet igång. Alla ledamöter var eniga om att skriva under samarbetsavtalet med de två övriga sametingen, och att godkänna stadgarna för Giellagáldu.

Men det var inte helt utan diskussion. Några ledamöter lyfte frågan om finansiering, de olika språkvarieteterna, och representation i språkorganets styrelse.

Lars Jonas Johansson lyfte frågan om finansieringen, då den är ännu oklar från staternas sida. Och om de olika sametingen ska stå för lika stora delar av budgeten, eller om det norska sametinget går in med en större del.

– Det är en farhåga, vad händer det sydsamiska språket om prioriteringarna sätts åt sidan? Till exempel så beslutade det norska sametinget att lägga ner den sydsamiska bokbussen för att prioritera annat.

– Giellagáldu har fungerat länge för de olika samiska språken. Man har stött på knölar på vägen, som man kommit över. Finansieringsmässigt så har sametingen samarbetat i de här frågorna, med staterna, om vilken form den ska ha. I och med det nära samarbetet med staterna så är jag ganska övertygad att vi har stor förståelse hos svenska staten för finansiering och varför det ska etableras, sa språknämndens ordförande Lars Miguel Utsi.

Mikael Svonni och Sig-Britt Persson valdes till ordinarie ledamöter, samt Per-Eric Kuoljok och Karin Rensberg-Ripa som ersättare till Giellagáldus styrelse.

Sámi Giellagáldu är ett samnordiskt organ för samiska språk. Det verkar under Samisk parlamentarisk råd (SPR). Sámi Giellagáldu bedrivs som projekt fram till årsskiftet, men ska därefter etableras som ett fast organ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio