Ekot sänder direkt

Just nu: Undersökning visar på mycket låg förekomst av covid-19

Direkt

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Region Västerbotten och MSB gemensam pressträff med anledning av coronavirusets spridning i Sverige och världen.

– I nuläget inga stora skillnader i spridningen jämfört med tidigare i veckan. Statistiken hittills under veckan pekar på att man denna vecka kommer se ungefär lika många fall globalt som de senaste veckornas höga nivåer, säger Karin Tegmark-Wisell,  avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten.

Inga nya fall på Iva och läget är fortfarande stabilt i landet. En liten ökning har man sett under de två senaste veckorna i antalet nya bekräftade fall, men det är ännu för tidigt att säga om det är en trend, säger Karin Tegmark-Wisell.

– Tittar vi på sju dagars rullande medelvärde ligger vi på 226 nya fall per dag, säger Karin Tegmark-Wisell.

Under förra veckan analyserades 142.000 prover från landet för pågående covid-19 infektion, varav enbart en procent var positiva.

En ny undersökning visar att det var mycket låg förekomst av covid-19 bland studenter och medarbetare på Umeå universitet i augusti och september.

Västerbotten är ett område med låg smittspridning. Resultatet visar att endast 6 av de 9 907 personer som deltog i undersökningen hade en aktiv infektion med covid-19 under perioden 31 augusti till 14 september 2020. De flesta av deltagarna – 54 procent – var födda på 1990-talet.