En bonde hittade en sten med skrivtecken från 1000-talet

2:56 min

En bonde i Småland har hittat en sten med runor på sin åker. Experter säger att stenen är från 1000-talet. Det är ett unikt fynd, säger experterna.

Lennart Larsson är bonde i Loftahammar, i Småland. Det ligger utanför staden Västervik. För några år sedan hittade Lennart en stor platt sten i en åker. Han sparade stenen. Nyligen tänkte han använda stenen till att bygga en trappa. När han vände på stenen upptäckte han att det var tecken på stenen. Det var väldigt gamla bokstäver, som kallas runor.

Runor var det första alfabetet i norden. Vikingarna skrev till exempel med runskrift. Man skrev inte runorna på papper, utan man ristade in dem i sten, trä eller ben. De äldsta runskrifterna är från 200-talet.

På vikingatiden blev det vanligt att rista in runor på stora stenar. Folk reste stenarna till minne av en person som dött, eller som hade varit på en lång resa. Experterna säger att runstenen i Loftahammar är från början av 1000-talet.

Veronica Palm är arkeolog på Västerviks museum. Hon berättar att stenen var en minnessten för en man som hette Sigdjärv. Veronica Palm läser upp vad det står på runstenen, i SVT Nyheter Småland.

– Här står det att "Gärder reste denna sten efter Sigdjärv sin fader, make till Ögärd". Ja, det är ju som en minnessten över den här avlidna fadern då.

Nu ska länsstyrelsen i Kalmar göra i ordning stenen, så att folk kan komma och titta på den, senare i höst.

Arkeologen Veronica Palm säger att runstenen är ett unikt fynd. Det berättar hon för SVT Nyheter Småland.

– Det är ju ett väldigt spektakulärt fynd att hitta en helt ny och okänd runsten på det här sättet, säger Veronica Palm.