Konjunkturprognos

Ökad optimism hos Svenskt Näringsliv

1:26 min

Organisationen Svenskt Näringsliv kom med en ny konjunkturprognos idag och har under sommaren blivit mer optimistisk när det gäller återhämtningen i svensk ekonomi.

Bedömningen nu är att Sveriges BNP i år kommer att krympa med 4,4 procent mot lite drygt sex procent som man trodde i juni.

– Det avgörande är att de förutsättningar som vi lagt in i kalkylen, att vi inte får ytterligare en smittvåg som leder till samma typ av nedstängningar  som under våren och att vi kan kontrollera de regionala utbrotten som sannolikt kommer att komma och att även omvärlden gradvis fortsätter att öppna upp, säger chefsekonomen Bettina Kashefi.

Trots att Svenskt Näringsliv tror att det blir bättre fart i svensk ekonomi under hösten så räknar man med att arbetslösheten fortsätter att öka. Men Bettina Kashefi tycker det är svårt att bedöma vad som händer när korttidspermitteringarna upphör.

– Vi har ju inte en aning hur många av de som är korttidspermitterade nu kommer att ha ett jobb att gå tillbaka till när korttidspermitteringarna upphör.