Kriminalitet

Justitieministern kritisk mot att utvisa gängmedlemmar utan dom

1:33 min

Idag presenterade Moderaterna flera nya förslag mot gängkriminaliteten. Ett av dem är det ska bli lättare att utvisa gängmedlemmar redan innan de har dömts för något brott.

– Det handlar om flera hundra personer som begår brott, som befinner sig i brottsaktiva miljöer och som borde tvingas lämna landet, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

Moderaterna vill alltså att en gängmedlem som inte har svenskt medborgarskap ska kunna utvisas utan att vara dömd för något brott. Men justitieminister Morgan Johansson (S) tycker inte att förslaget är rättssäkert.

– Man kan inte ta så lätt på rättssäkerheten. Att utvisa människor utan att de har begått några brott, för att du tror att de kan komma att begå ett brott, det öppnar upp för väldigt stort godtycke, säger han.

Morgan Johansson är däremot positiv till ett annat av Moderaternas nya förslag. Det handlar om att gängkriminella måste kunna bevisa att de köpt till exempel dyra klockor och bilar på laglig väg. Alltså en slags omvänd bevisbörda som ska göra det lättare att ta egendom i beslag. Ulf Kristersson tycker att det är en förändring som verkligen behöver genomföras.

– Det är djupt stötande att människor som inte ägnar sig åt lagligt arbete, tvärtom som begår brott, har väldigt dyra saker, säger moderatledaren.