Fler testas för coronaviruset men inte så många är smittade

3:10 min

Coronaviruset sprids inte så mycket i Sverige just nu. Det är många fler som testar sig för corona, men bara en procent av alla som testade sig förra veckan var smittade. Det säger Folkhälsomyndigheten idag.

Coronaviruset sprids inte så mycket i Sverige längre. Läget fortsätter att vara stabilt, säger Folkhälsomyndigheten idag. Bara en procent av dem som testade sig förra veckan hade covid-19.

Det är fler och fler som testar sig för coronaviruset nu. Tidigare under sommaren gjordes ungefär 80 000 tester varje vecka. Men förra veckan gjordes lite mer än 142 000 tester.

Därför kan det ta lång tid att få svar på testerna nu. Vården hinner inte alltid med. Målet är att alla ska få svar inom två dagar, men ibland kan det ta upp till fem dagar.

Det är viktigt att stanna hemma medan man väntar på svar, säger Folkhälsomyndigheten. Man ska inte vara ute och träffa folk då. Man ska inte jobba och inte gå på fritidsaktiviteter.

Det är lite fler unga vuxna mellan 20 och 29 år som smittas nu igen. Särskilt på vissa platser i landet. Det kan vara för att de inte följer rekommendationerna och stannar hemma när de känner sig lite sjuka, säger Folkhälsomyndigheten.

Men det verkar inte som att viruset sprids så mycket på universitet och högskolor. Det visar en undersökning från Umeå universitet. Nästan 10 000 studenter på universiteter har testats. Nästan hälften av dem hade varit på andra platser i Sverige eller i andra länder under sommaren. Men bara sex av studenterna var smittade med covid-19. Undersökningen är färdig och presenterades idag.

Fyra personer har dött med covid-19 sedan igår, enligt Folkhälsomyndighetens statistik. Totalt har 5864 personer dött med covid-19 i Sverige. Av alla som har gjort testet har nästan 88 000 personer varit smittade med corona.