Gängkriminalitet

Efter vägspärrarna – livet återgår till det vanliga i Angered

2:00 min

I Göteborgsstadsdelen Angered försöker myndigheter och polis skapa trygghet för de boende igen. Läget var mycket spänt där för några veckor sedan när en konflikt mellan två kriminella nätverk eskalerade i bland annat olagliga vägspärrar och misshandel av en skolanställd.

– Det ska inte hända sådana saker i ett samhälle. Men samtidigt, det är inte nytt för mig. Det gör ont i hjärtat att de är ute på gatan istället för att gå i skolan, säger Kanza, som är uppväxt i Hjällbo, i Angered.

Det var i slutet av augusti som maskerade personer som har koppling till kriminella nätverk upprättade vägspärrar för att kontrollera vilka bilar som körde in i området.

Under samma vecka blev en anställd på en skola i Angered bortförd mot sin vilja, misshandlad, för att sedan släppas. Händelsen kan ha koppling till att skolan samma dag ringt polisen när de sett obehöriga personer på skolområdet som misstänktes vara beväpnade. En person häktades men är nu släppt.

Möte mellan olika kriminella gäng skedde också öppet på ett hotell i centrala Göteborg.

Enligt personer som Ekot pratat med har livet återgått till det vanliga i Angered igen.

Väktare har funnits tillhands för kommunpersonal som känt ett obehag att gå till jobbet, organiserade dialogmöten har förts på torgen mellan boende, polis och kommunen.

Och stadsdelsnämnden har lagt till 1,5 miljon kronor extra för brottsförebyggande arbete. Bland annat för att hantera de tiotal orosanmälningar som kommit in och att förstärka stadsdelens avhopparverksamhet.

– Vi får ju försöka se till att det här aldrig händer igen på det här sättet. Sen har vi ju ett långsiktigt arbete såklart. Både att höja tryggheten i området och även minska tryggheten i området. Och det långsiktiga arbetet ska vi hålla fast vid. Och nu växlar vi upp det arbetet också, säger Lisa Pedersen är trygghetschef i Angered.