Hög musik från bilar

Polisen vill stoppa ljudplåga med ny lagstiftning

1:52 min

Bilar med hög musik som kör runt på nätterna var den enskilt största orsaken till att personer ringt till polisen i Värmland och Dalarna under sommaren. Nu efterlyser polisen en tydligare lagstiftning för att få stopp på problemet.

Angelica Lundqvist i Arvika är en av de drabbade av den höga ljudvolymen från ljudanläggningar i bilar som cirkulerar i Arvika på kvällar och nätter.

– Det låter jätteilla. Det skakar i golvet, i balkongen och i fönstren, säger hon.

Under två sommarmånader har polisen i region Bergslagen fått närmare 600 samtal gällande personer som upplevt sig störda av bilar som spelar hög musik på nätter och kvällar. Under den perioden var det den vanligaste orsaken till att kontakta polisen.

Nyligen friades två män i Säffle som stått åtalade för ofredande och förargelseväckande beteende efter att ha spelat hög musik. Tingsrätten motiverade beslutet bland annat med att man som boende i centrala Säffle rimligen borde tåla hög musik under en mycket begränsad tid en lördagsnatt.

Gruppchefen för polisens utredningsavdelning i Arvika, Malin Hengärde, menar att problemet är stort men polisens verktyg att agera är begränsade. Hon vill se en annan lagstiftning.

– Dels att det blir ett föraransvar men också att det blir en genomtänkt lagstiftning kring det här problemet. Så det blir en snabb effekt där man får böter på plats, en snabb påföljd direkt.

Och ljudvolymen runt bilarna är hög. Enligt Anders Modén, polis i Dalarna, har det uppmätts decibeltal som legat i klass med volymen från ett skott från ett hagelgevär.

Också från politiskt håll höjs röster för en ändrad lagstiftning för att få bukt med problemet. Moderaten Pål Jonson, riksdagsledamot från Arvika, har ställt en skriftlig fråga till inrikesminister Mikael Damberg (S) om regeringen är villiga att ändra på lagstiftningen för att få stopp på problemet.

– Polisen har tydligt signalerat att de saknar bra och effektiva verktyg för att hantera det här problemet med högt spelande musik från bilar och då ankommer det till att man måste ändra lagstiftningen i någon form. Jag tror inte att man är medveten på regeringskansliet om det här problemet men jag får ändå säga att det kommer en del positiva signaler det senaste halvåret som gör mig lite mer hoppfull, säger Pål Jonson.

Under fredagen kommer inrikesministern besöka Arvika för att prata med politiska företrädare och polismyndigheten om problemet.

– Jag måste höra på plats hur det fungerat. Det finns möjlighet att genomföra bötesförelägganden på olika sätt idag. Om det inte fungerar så måste jag höra varför. Men också varför man inte kan beslagta stereoanläggningar om det är så. Det är därför jag reser till Arvika idag, säger Mikael Damberg (S).