Nya instrument ska bekräfta tecken på utomjordiskt liv

1:59 min

Det första tecknet om fosfingas och eventuellt liv på Venus kom redan för tre år sedan, men då var resultatet brusigt och otydligt. Nu ska man försöka bekräfta de spännande resultaten.

Många undrar nu om det verkligen är spår av liv som forskare har upptäckt vid vår grannplanet Venus.

Tidigare i veckan kom nyheten att två teleskop har hittat vad man tror är gasen fosfin där, vilket kan betyda att det finns liv i form av mikroorganismer i planetens atmosfär.

Men upptäckten gjordes först vid ett teleskop på Hawaii redan 2017 berättar Per Friberg, som är instrumentansvarig vid teleskopet.

– När vi fick den första datan så var det en väldigt svag, brusig signal. Så resultaten användes mest för att få tid vid ALMA-teleskopet, säger han.

Det var med James Clerk Maxwell-teleskopet 4000 meter över havet på Hawaii som forskarna först tyckte sig upptäcka att det finns fosfin vid Venus, år 2017. Då behövdes en observation till från ett annat teleskop för att bli mer säker, och 2019 tycktes även Alma-teleskopet i Chile hitta gasen.

Diskussioner om vad som skulle kunna bilda fosfin i Venus atmosfär togs vid, och så till slut nu i veckan publicerades den färdiga studien i tidskriften Nature Astronomy.

Men mycket kvarstår att utreda. Att fosfinet skulle komma från levande organismer är egentligen bara en tanke. Och inte ens att det faktiskt är fosfin man sett spåren av, är säkert.

– Vi fortsätter nu och försöker bekräfta observationerna vi gjorde 2017. Vi har fått en ny mottagare som är mer känslig så vi ska försöka göra om det, bekräfta det, säger Per Friberg.