Adhd

Barnen är lika oroliga idag som tidigare

2:17 min
  • Antalet barn som får diagnosen adhd har ökat de senaste 10 åren.
  • Men symptomen, alltså det beteende som gör att barn kan få en sån diagnos, är lika vanliga idag som tidigare, visar en ny svensk undersökning.
  • "Så det är inte så att personer idag är mer hyperaktiva och impulsiva jämfört med för 10 år sedan" säger forskaren säger Henrik Larsson till Vetenskapsradion.

Antalet barn som får diagnosen adhd har ökat de senaste 10 åren. Men symptomen, alltså det beteende som gör att barn kan få en sån diagnos, är lika vanliga idag som de var på den tiden. Det visar en ny svensk undersökning.

Henrik Larsson är en av forskarna:
– Vi har tittat på data från de senaste tio åren och om man tittar på det så är det väldigt tydligt att antalet diagnoser av adhd har ökat markant, men tittar man på de underliggande symptomen, de underliggande adhd-dragen, så ser vi att de är stabila, säger Henrik Larsson.

Var lika vanligt förut

Barn som har adhd kan till exempel ha svårt att koncentrera sig och sitta stilla. I dag är det fler än 6% av alla pojkar - som är mellan 10 och 14 år gamla - som får adhd-medicin. Och det är fem gånger fler än det var 2006. Men, forskarna säger alltså - att de olika symptomen och beteendet som gör att man kan få en adhd-diagnos var lika vanliga år 2006 som de är i dag:

– Så det är inte så att personer idag är mer hyperaktiva och impulsiva jämfört med för tio år sedan. Så det är andra faktorer som förklarar varför antalet adhd-diagnoser ökar, säger Henrik Larsson.

Bättre på att känna igen adhd

Det är alltså inte fler som visar tecken på att ha adhd idag än vad det var förut. Men det är fler som får en adhd-diagnos nuförtiden. Henrik Larsson säger - att det kanske beror på att vi har blivit bättre på att känna igen och upptäcka adhd idag. Och det gäller läkare, barnens familjer och personal i skolan:
– Det kan vara så att vi är bättre på att identifiera och diagnosticera adhd idag. Medvetenheten kring adhd har ökat i skola och bland föräldrar, vilket också bidrar till en ökad diagnosticering av adhd, säger forskaren Henrik Larsson.