Teaterförbundet om höga arbetslöshetssiffrorna: "Förvånar inte"

2:26 min

Kulturnytt har idag rapporterat om nya arbetslöshetssiffror som Stockholms Handelskammare sammanställt.

Undersökningen visar att arbetslösheten inom kulturbranschen har ökat med hela 80 procent sedan februari.

Värst drabbat är Stockholms län med en ökning på 118 procent följt av Halland och Västra Götalands län.

Simon Norrthon, ordförande för Teaterförbundet scen och film, säger att de här siffrorna inte kommer som någon överraskning.

– Ja, jag är ju inte förvånad. Dels är det en koncentration kring storstäderna, i synnerhet i Stockholm. Sedan har vissa av våra branscher hämtat sig och kommit igång. Filmsidan slog ju ut ganska tidigt, men den har efter sommar kommit igång med full kraft. Men evenemang och event står ju fortfarande helt still, säger Simon Norrthon.

De nya siffrorna från Stockholms Handelskammare visar att kulturbranschen tillsammans med hotell och restaurang har drabbats hårt under coronapandemin. Det handlar verksamheter som är beroende av publik och andra gäster.

Enligt Simon Norrthon har det här varit ett av de värsta åren för Teaterförbundets medlemmar och han påpekar att lättare restriktioner skulle underlätta det för många.

– Det som är en utmaning i det här är att prata om det som arbetslöshet eftersom många av dem som nu är inskrivna egentligen har jättemycket jobb, men får inte göra dem. De har i princip ett näringsförbud så länge restriktionerna i mötesförordningen är begränsade till 50. Den dagen restriktionerna lättar kommer väldigt många att kunna börja arbeta igen.

Skulle du kunna berätta vad teaterförbundet gör för att hjälpa sina medlemmar?

– Teaterförbundet har sedan krisen slog till tecknat, jag vet inte hur många, olika säravtalslösningar för att rädda jobb och skapa arbetstillfällen för att arbetsgivare trots väldigt osäkra förutsättningar ska våga köra igång filmprojekt och teaterproduktioner. Men vi har också jobbat hårt mot den politiska nivån för att säkerställa att stöden blir både tillräckliga och träffsäkra och att de når alla som berörs, säger Simon Norrthon.