Coronapandemin

6 av 10 000 var smittade – FHM förväntade sig ett högre antal fall

1:59 min

Trots terminsstart, och tusentals inresande från runtom i landet så är smittspridningen bland studenter och anställda vid Umeå universitet väldigt låg, det visar den masstestning som precis sammanställts.

Av nästan 10 000 testade har bara 6 personer haft en aktiv covid-19 infektion. Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten trodde inte själv att smittspridningen skulle vara så låg.

– Jag hade förväntat mig ett högre antal av fall, säger Karin Tegmark Wisell.

Efter att studenter och lärare på Umeå universitet  bjudits in för att testa sig kunde man konstatera att endast 6 personer av 10 000 var smittade med covid-19 under de två veckorna masstestningen genomfördes.

Karin Tegmark Wisell menar att man med testningen ville undersöka hur en återkomst till skolan påverkade smittspridningen. Även om undersökningen inte går att generalisera mot hela Sveriges befolkning så finns det lärdomar att dra från testningen i Umeå menar Karin Tegmark Wisell.

– Även om det är en låg förekomst, så förekommer smittan fortfarande i Sverige och Umeå, och då behöver vi fortsatt förhålla oss till rekommendationerna, för det kan vara en individ som är väldigt smittsam som befinner sig i en lokal med många andra individer, då får vi helt plötsligt en ganska så kraftig smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell.

Folkhälsomyndigheten har kunnat dra flera viktiga lärdomar från testningen men en ny likadan är inte aktuell än.

– Det är inte planerat nu, men beroende på hur pandemin utvecklar sig, så fortsätter vi göra den här typen av tvärsnittsundersökningar, säger Karin Tegmark Wisell, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Texten har uppdaterats, tidigare har vi skrivit att det varit personer som visat symptom som fått testa sig.