Coronapandemin

WHO: Högre smitta nu än i mars

1:53 min

Spridningen av coronaviruset i Europa är nu allvarlig och alarmerande, varnar Världshälsoorganisationens Europachef. Antalet nya smittade i viruset ligger på mellan 40 000 och 50 000 fall per dag.

Det såg ljusare ut på coronafronten i Europa under sommaren. I juni var smittspridningen av coronaviruset den lägsta någonsin, men nu i september har smittan tagit fart igen.

– Det här borde fungera som en varningsklocka för oss alla, sa WHO:s Europachef Hans Kluge på en presskonferens på torsdagen.

WHO anser att även om testningen utökats så visar den en alarmerande hastighet av spridningen i Europa.

– Över hälften av länderna i Europa har sett en över 10 procents ökning av antalet smittade de senaste två veckorna, säger Hans Kluge.

Nu är antalet smittade i veckan till och med högre än vad det var när pandemin nådde sin kulmen i Europa i mars.

Mest ökar smittan i åldersgruppen 25 till 49 år.

Hittills har nästan fem miljoner människor smittats av viruset i Europa och över 220 000 människor har mist livet under pandemin.

I Spanien införs nya coronarestriktioner i Madrid och i de franska städerna Lyon och Nice ska man ta till nya åtgärder för att hindra den ökade smittspridningen.

Frankrikes hälsominister Olivier Veran uttryckte i dag sin oro över det ökade antalet covid-19 patienter som intensivvårdas.