Ambassaden i Minsk

Regeringen: Belarusisk asylfråga angår inte Europadomstolen

1:31 min

Svenska regeringen har nu svarat Europadomstolen angående de två belarusier som flytt in för att söka asyl på svenska ambassaden i Belarus huvudstad Minsk.

– Regeringen har självfallet en stor respekt för Europadomstolen och Europakonventionen. Det man framför i yttrandet är att den aktuella situationen inte är en fråga för Europadomstolen, säger Anton Dahlquist på UD.

Det som den svenska regeringen kallar för situationen, det är två män som flytt in på ambassaden i Minsk eftersom de är rädda för att bli gripna av den belarusiska regimens polis, och därmed, som många vittnat om, riskera att bli utsatta för misshandel och tortyr.

Deras advokat har begärt hos Europadomstolen, som prövar fall som rör mänskliga rättigheter som de uttrycks i Europakonventionen, att de ska titta på deras fall och åtminstone tillfälligt hindra Sverige från att kasta ut dom från ambassaden.

Europadomstolen har ställt frågor till den svenska regeringen, som nu då svarar att man anser att situationen inte är för Europadomstolen att avgöra.

Exakt hur regeringen resonerar här vill man inte utveckla just nu.

Utrikesdepartementet säger dock att den svenska regeringen fortsätter sitt arbete med att lösa den här situationen på ambassaden i Minsk, oklart dock hur. Nu ligger bollen hos Europadomstolen.

– Nu är det upp till Europadomstolen att ta ställning till hur det här målet ska hanteras framöver, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på Utrikesdepartementet.