Belarus

Allt fler åtalas efter att ha kritiserat makten

2:02 min

I Belarus växer nu antalet rättsfall mot personer som öppet visat sin opposition mot sittande makt. En av de boende från den gård i Minsk som Ekot tidigare rapporterat om,  där invånarna möts för att prata om läget i landet, misstänks nu för massupplopp. Ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse.

”Skam” ropar människorna på innergården i Minsk när Stepan Latypov förs in i en väntande minibuss av maskerade män från polisen. När bussen kör iväg fortsätter de att ropa och klappa i händerna: "Stjopa, Stjopa", den familjära formen av namnet Stepan.

Gården i Minsk, en helt vanlig innergård med parkerade bilar och lekplats för barnen, har de senaste veckorna i folkmun döpts om till "Förändringens torg". Varje kväll sedan valet den 9 augusti samlas gårdens invånare, dricker te, pratar om de senaste nyheterna och hänger upp den gamla belarusiska flaggan i vitt och rött på husfasaden. Den flagga som blivit oppositionens främsta symbol.

Varje dag kommer också myndighetspersoner dit, tar ner deras flaggor och den senaste tiden har även polisen intresserat sig för innergården i Minsk och häromdagen greps en av invånarna, Stepan Latypov. Nu sitter han i ett häkte i Minsk, misstänkt för massupplopp. Ett brott som kan ge upp till 15 års fängelse.

Valiantsin Stefanovitj från människorättsorganisationen Viasna säger till Ekot att man ser en oroväckande utveckling där allt fler brottmål väcks mot enskilda medborgare och där följden kan bli fängelse istället för de sedvanliga tio eller femton dagarnas arrestering som hittills varit det vanligaste straffet för personer som grips i samband med otillåtna demonstrationer.

Det uppenbara syftet, säger han, är att göra människor rädda, men frågan är om den taktiken längre fungerar.

– Den här makten har under lång tid byggt på skrämsel, sa Stepan Latypov när jag träffade honom på innergården i Minsk för ett par veckor sedan.

– Men när vi nu har blivit så många går det inte längre att straffa var och en av oss, sa han.

Men häromdagen greps han alltså själv, misstänkt för ett allvarligt brott.