Anne Applebaum: Proteströrelsen i Belarus har satt igång en dialog

1:51 min

Den amerikanska författaren och journalisten Anne Applebaum kommenterar utvecklingen i Belarus i en intervju med Sveriges Radios Lundströms Bokradio. Hennes nya bok handlar om nya auktoritära rörelser i en rad länder men hur det kommer att gå i Belarus har hon ingen aning om.

Applebaum är snart aktuell med en ny bok på svenska, "Demokratins skymning". När det gäller Belarus, en diktatur där samhället just nu håller på att öppna upp, går utvecklingen åt motsatt håll än i vissa av de länder Applebaum skriver om.

- Det som varit så fantastiskt med gatuprotesterna i Belarus är hur länge de varat, säger Anne Applebaum i en intervju med Bokradions Kristofer Lundström. Hon säger också att en rad nya ledare har klivit fram och att proteströrelsen lyckats använda sociala medier på ett smart och kreativt sätt.

I och med Rysslands stöd till Aljaksandr Lukasjenka, Belarus president sedan 26 år, tror Anne Applebaum att det i det korta perspektivet blir svårt att åstadkomma en förändring i landet. Men proteströrelsen har lyckats engagera människor både i och utanför Belarus i en dialog.

- Det i sig är ett sådant mirakel att vi kanske ska förvänta oss något positivt, säger Anne Applebaum.