Belarus

FN uppmanas agera mot systematisk tortyr i Belarus

1:58 min

Tortyren av minst 500 gripna belarusier måste utredas internationellt och belarusiska staten ställas till svars. Det kräver internationella organisationen mot tortyr i Geneve och manar FN att agera mot makthavarna i Minsk. I dag håller FN:s råd för mänskliga rättigheter ett extrainsatt möte om Belarus.

– Det finns mer än 500 fall och troligen är det bara toppen av isberget, många har inte berättat än, säger Gerald Staberock, generalsekreterare i OMCT, världsorganisationen mot tortyr i Geneve.

Vittnesmålen om tortyr av gripna i Belarus har dokumenterats av en rad medier, av belarusiska människorrättsorganisationer, som Viasna och av Human Rights Watch.

– De slog mig främst med knytnävarna, inte batonger, i ansiktet och sen sparkades jag tills jag tuppade av, berättar en 21 årig student, som greps på gatan när han väntade på en vän i Minsk.

Hans föräldrar hittade honom på sjukhus, sen läkare konstaterat en blödning i hjärnan, utslagna tänder och kraftiga blåmärken över hela kroppen.

Motsvarande och än värre skador har rapporterats av andra belarusier.

– Vad vi har sett sedan valet är en systematisk, planerad och avsiktlig tortyr av staten. Vi talar inte om enstaka dåliga äpplen i systemet, utan vi ser en policy av grymhet, säger Staberock.

Han hoppas dagens extrainkallade möte av FN:s råd för mänskliga rättigheter om situationen i Belarus resulterar i konkreta åtgärder mot de ansvariga för tortyren.

– Staten är i total förnekelse att något har hänt, det pågår inga utredningar av tortyr, staten är ovillig att göra något åt det här. Detta är en människorättskris och därför måste FN:s råd för mänskliga rättigheter agera, säger Staberock.

I Belarus pågår samtidigt en kartläggning av vilka förövarna är bland specialpoliser och de svartklädda maskerade män, som slagit fredliga demonstranter med batonger.

Namnlistor ska lämnas till FN och till OSSE, organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, som planerar att sända egna observatörer till Minsk.