Åland välkomnar öppen gräns

1:25 min

Klockan elva ikväll svensk tid öppnas gränsen mellan Sverige och Finland igen. Det är välkommet på Åland som tagit hårt stryk ekonomiskt under coronapandemin.

– Ja vi ser ju fram emot detta otroligt mycket förstås. När det gäller passagerartrafiken och turistsektorn så har vi ju i princip kvävts till döds. Det har ju varit helt stopp där ett tag.

När Finland nu efter sex månader öppnar gränsen mot Sverige hoppas ålänningarna att ekonomin ska vända upp igen. Många svenskar har hus på Åland och turismen härifrån är en viktig inkomstkälla. Under pandemin har arbetslösheten på ögruppen stigit till 18 procent.

– Det har lett till en dipp i den åländska ekonomin som vi aldrig tidigare har sett. Vi har aldrig haft en så hög arbetslöshet på Åland som vi hade efter att allt släcktes ned och gränsen stängdes, Veronica Thörnroos är lantråd på Åland.

På Åland har man inte haft något rapporterat fall av coronasmitta sedan juli och en viss oro finns för att besökande svenskar ska göra att pandemin får nytt fotfäste på öarna. Men Veronica Thörnroos tycker att fördelarna överväger.

– Det finns alltid en risk när man gör någonting men att bara isolera sig leder ju inte heller framåt, säger Veronica Thörnroos.