Antikroppar mot corona kan vara kvar i minst fyra månader

1:59 min

En ny studie från Danderyds sjukhus visar att fyra av fem som fått antikroppar behåller dem i minst fyra månader och immuniteten kan vara ännu längre än så.

Studien har tittat på immuniteten hos anställda på Danderyds sjukhus och av de 405 personer som hade antikroppar i våras har mer än 80 procent kvar sina antikroppar nu, fyra månader senare. Studien visar också att symptom som feber och andningsbesvär är kopplade till att man behåller antikropparna längre.

Men Charlotte Thålin menar att man fortfarande vet väldigt lite om immuniteten för sjukdomen.

– Vi har fortfarande väldigt dålig koll. Det här är en liten pusselbit på vägen. Det man kan säga är att det är väldigt lite rapporterade återfall av återinsjuknande med tanke på den stora mängden av individer på jorden som har blivit smittade. Det talar ju också väldigt starkt för att man har ett starkt immunförsvar, säger Charlotte Thålin.

Är det här ett postpositiv resultat jämfört med vad man vetat om immuniteten tidigare?

– Ja, det är det. Det har kommit en del mindre rapporter under sommaren som har talat för att antikropparna försvinner väldigt snabbt. Sedan har det kommit en stor studie från Island nyligen som såg precis det vi ser, att merparten faktiskt har antikroppar under en längre tid. Så det är väldigt roligt att vi kan visa på samma sak som Island, säger Charlotte Thålin.