Högljudda bilar

Mikael Damberg (S) till Arvika för att träffa Polisen

1:57 min

Flera politiska företrädare och poliser i bland annat Region Bergslagen vill ha en ny lagstiftning för att få bukt med problemet med hög musik som spelas från bilar på nätterna. I dag besöker inrikesminister Mikael Damberg (S) Arvika, en av de hårdast drabbade orterna, för att prata med politiker och poliser.

– Det gäller inte hela Sverige, men i de kommuner som drabbas av det så blir det stora problem. Kanske ibland det största ordningsproblemet som de här kommunerna har, säger Damberg.

För att komma till rätta med problemet gjordes det 2018 en ändring i paragrafen om ofredande, där lagstiftaren hänvisade till hänsynslöst beteende genom att störa någon genom höga ljud.

– Jag tror att lagstiftaren i form av riksdagen trodde att det här förtydligandet och den modernare utformningen av ofredandeparagrafen skulle komma åt det här i större utsträckning än tidigare, säger Damberg.

Polisen i Region Bergslagen hade under två sommarmånader cirka 600 samtal rörande störande musik. Bilar med avancerade ljudanläggningar som kör varv efter varv i centralorterna och stör nattsömnen.

Angelica Lundqvist, som bor i centrala Arvika, får sin nattsömn störd varje helg.

– Jag blir jättetrött. Jag jobbar med människor och jag ska orka vara alert och pigg och men det går inte, säger hon.

En av dem som kör runt med sin bil på nätterna är Isak. Han tror att dialog kan vara ett sätt att komma till rätta med problemet, men också en annan lagstiftning.

– Man kan inte förbjuda musiken helt och hållet, utan hellre ha nån slags gräns för hur mycket man får spela. För ett förbud tror jag inte hjälper, men kanske att man begränsar det på något sätt i innerstäderna kanske.