Flyktinglägret brann ned

S och MP oeniga om hjälp till Lesbos-migranter

1:55 min

Flyktingfrågan splittrar åter regeringspartierna, och nu gäller det om Sverige bör erbjuda sig att ta emot migranter från det nerbrunna lägret Moria på grekiska ön Lesbos.

Miljöpartiet kräver att regeringen ta initiativ till ett beslut i EU om en omfördelning av flyktingarna, något som migrationsminister Morgan Johansson (S) inte vill.

– Nu finns det ensamkommande barn som inte har något tak över huvudet, inte ens en tältduk. Det finns brist på mat, vatten, sanitet, läkemedel och vård. Vi behöver agera, säger Miljöpartiets migrationsopolitiska talesperson Annika Hirvonen.

Några EU-länder har erbjudit sig på frivillig basis att ta emot migranter från flyktinglägret Moria på ön Lesbos, som ju brann ner till grunden förra veckan, och som i ett slag ledde till att mellan 12 000 och 13 000 personer inte hade tak över huvudet.

Sverige har erbjudit hjälp med bland annat tält, sovsäckar och filtar, men migrationsminister Morgan Johansson har under veckan sagt att den svenska regeringen inte har de rättsliga möjligheterna likt andra länder att fatta det han kallar ad hoc-beslut, för att ta emot personer från lägret.

Det förutsätter ett rådsbeslut i EU. Och nu kräver alltså Miljöpartiet att Sverige skall ta ett sådant initiativ, i ministerrådet för att EU sedan gemensamt skall besluta om att evakuera flyktingar, och då också till Sverige.

– Miljöpartiet tycker att vi borde ta initiativ till ett rådsbeslut för att Sverige också ska kunna vara med och bidra i det här akuta krisläget, och för att alla EU-länder ska kunna göra allt vi kan, säger Annika Hirvonen.

Men regeringspartierna är inte överens. Migrationsministern, socialdemokraten Morgan Johansson är inte intresserad av att agera på det sätt som Miljöpartiet vill.

Regeringen kan ju ta initiativ till rådsbeslut. Är du intresserad av att ta ett sådant initiativ?

– Nej jag är faktiskt inte det, och jag menar nog att Grekland har ett ansvar för situationen, säger Morgan Johansson.

Han anser att tillfälliga lösningar inte är en framkomlig väg.

– Jag menar att det finns egentligen bara ett sätt att lösa detta på, och det är att Grekland får ett fungerande asylsystem, säger Morgan Johansson.

Men Miljöpartiets Annika Hirvonen håller inte med.

– Nu är det en akut humanitär krissituation, då behöver alla hjälpa till, säger hon.