Pälskonflikt

Polen nära regeringskris

1:51 min

Polen kan vara nu på väg mot en regeringskris. Det efter att Lag och Rättvisas koalitionspartners valde att inte rösta för en rad förslag som Lag och Rättvisa hade lagt fram i parlamentet i går natt. Däribland ett som handlar om att stärka djurskyddet.

– Efter gårdagens omröstning finns det nu ingen koalitionsregering, våra koalitionspartners kan redan nu börja packa ihop och städa undan sina skrivbord, sa Lag och Rättvisas parlamentsledamot Marek Suski till radiokanalen RMF 24.

Det var i natt, efter en omröstning i det polska underhuset Sejmen, som konflikten mellan Lag och Rättvisa och deras samarbetsparti i regeringen, ett mindre högerparti, bröt ut.

Det efter att partiet motsatte sig att rösta för en rad förslag, bland annat om att stärka djurskyddet. Förslag som Lag och Rättvisas partiledare Jaroslaw Kachynski stod bakom.

Bland annat handlar det om att förbjuda pälsuppfödning, djurcirkusar och halal- och koscherslakt. Lagändringar som parlamentet röstade igenom, det utan stöd av Lag och Rättvisas samarbetspartier.

Men Lag och Rättvisas samarbetsparti motsatte sig även ett annat förslag, som bland annat handlar om att ge premiärministern större ansvarsfrihet.

Beslut som Lag och Rättvisa nu menar kan äventyra hela regeringssamarbetet.

Antingen så kommer det mindre partiet att kastas ut och Lag och Rättvisa kommer leda en minoritetsregering eller så kan det till och med bli aktuellt med ett nyval, meddelade parlamentsledamoten Marek Suski. Alternativ som Lag och Rättvisa ska diskutera under dagen.

Men det är inte första gången Lag och Rättvisa hotar att säga upp samarbetet. Flera bedömare menar att det bara är en markering, ett sätt för Lag och Rättvisa att hålla sina allierade under kontroll.