Besked från UHR

Högskoleprovet blir av i höst – planen klar

0:30 min

Högskoleprovet blir av i höst. Det meddelar Universitets- och högskolerådet, UHR, idag.

Det här efter att regeringen gått på myndighetens förslag att begränsa antalet skrivande av smittskyddsskäl.

– Det kommer att bli ett högskoleprov den 25:e oktober. Men det kommer bli ett högskoleprov där man begränsar antalet som får skriva av smittskyddssynpunkt, säger Peter Honeht, nationell samordnare för högskoleprovet.

Totalt kommer maximalt 28 000 personer få chansen att göra högskoleprovet i höst. Det är ungefär hälften så många som anmälde sig förra hösten. Peter Honeth tycker att det är viktigt att bara de som behöver provresultatet nu söker.

– Det här är ett prov som är väldigt viktigt för många som behöver anmäla sig till vårterminens högskolestudier, säger han.

Redan igår kunde Ekot berätta om planerna och idag kom beskedet från regeringen att de godkänner den ändring i högskoleförordningen som UHR föreslår.

Att det är först till kvarn som gäller för den som vill skriva högskoleprovet kan leda till att söksystemen på de olika lärosätena kraschar när ansökningstiden öppnar.

– De har gjort vad som går för att förstärka systemen. Men någon absolut garanti kan jag inte ge. Det kommer säkert att bli lite körigt när man öppnar detta nästa fredag den 25:e september, säger Peter Honeht.