USA-valet

Ovanligt många swing states i år

2:24 min

Snart går USA till val.

Och antalet swing states – vågmästarstater – spås bli ovanligt många i år.

– Det tycks vara upplagt för ett jämnt resultat i fler delstater än i de senaste presidentvalen, säger Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot.

Vad är en vågmästarstat?

Det är en delstat som båda de stora partierna har skäl att tro att de kan vinna, viktigt inte minst när valet ser ut att bli jämnt och extra viktigt om det är en med många elektorer. Antalet elektorer är ju det som avgör presidentvalet, och i alla delstater utom två så tar ju vinnaren hem alla elektorer. Vågmästarstater är också sådana som oftare har bytt majoritet från ett val till nästa.

Att en delstat vid ett enskilt val har ett jämnt slutresultat gör den inte till en vågmästarstat, även om experterna har lite olika syn på exakt hur man definierar en swing state som det heter på engelska.

Vad är motsatsen till vågmästarstat?

Andra delstater ses ju som så kallade säkra delstater för de olika partierna, till exempel Kalifornien räknas i presidentvalet som en säker vinst för demokraterna, och bland annat Oklahoma och Kentucky betraktas som lika säkra vinster för republikanerna. Där kommer presidentkandidaterna inte kampanja så mycket, utan det blir fokus på just vågmästarstaterna.

En del av kritiken mot elektorssystemet som styr detta handlar ju om att många väljare känner att deras röst inte spelar så stor roll eftersom utgången av valet i deras säkra delstat redan på förhand känns avgjord.

Är det samma delstater som är vågmästarstater?

Vissa har kvar den statusen val efter val, Florida är kanske det viktigaste exemplet. Dels har delstaten många elektorer som kan avgöra ett jämnt presidentval, dels har den i modern tid ofta avgjorts med små marginaler.

Andra som har setts som sådana delstater är Ohio, där har väljarna bytt fram och tillbaka mellan partierna i presidentvalet, och bara två gånger har Ohio röstat emot den som senare vann, senast var det 1960.

Det här med vågmästarstatys kan ändras över tid, det styrs ju till exempel av demografin, är det till exempel många nya som flyttar in, åldersstrukturen ändras, och större lokala frågor som påverkar hur de politiska strömningarna går.

Inför det här valet talas det om att det finns extra många vågmästarstater, och det tycks åtminstone vara upplagt för att det blir ett jämnt valresultat i ett större antal delstater än vid de senaste presidentvalen.