Covid-19

Så slår pandemin mot idrotts-Sverige

1:59 min

Det är kris för en del men samtidigt goda tider för andra.

Professor Susanna Hedenborg vid Malmö universitet arbetar med studien ”Röster från en stängd idrottsvärld”. Pandemin slår olika mot idrotts-Sverige, menar hon.

– Idrott kan vara så väldigt många olika saker, beroende på vilken idrott man håller på med, men också var i landet man bor. Det är till exempel helt andra utmaningar om man bor uppe i Lycksele och fortfarande har snö den 17 maj om man tränar gymnastik. Då går det inte att flytta gymnastikträningen utomhus.

Drygt 1100 svar kom in till den enkätstudie som tidigare i år låg ute på sociala medier i några månader. Nu fortsätter studien med djupintervjuer med idrottare, tränare och supporters. Män och kvinnor i olika åldrar ger sina perspektiv på hur pandemin har förändrat deras förhållande till idrott.

Elitidrottens publiksporter brottas med stora ekonomiska problem. Exempelvis med uteblivna matchintäkter och korttidspermitteringar av anställda efter månader av coronarestriktioner.

Men för allemans föreningsidrotter beror utmaningarna mer på var i landet man befinner sig. Om man håller på med lagsport eller individuell sport, om sporten innebär närkontakt med andra eller inte, och om man idrottar inne eller ute. Både friluftsliv och utomhussporter har ökat under pandemin.

En utomhussport som ökat kraftigt under pandemiåret 2020 är golf. På Skövde golfklubb har medlemmarna spelat 30 procent mer än vanliga år. Antalet deltagare på nybörjarkurserna har fördubblats, säger instruktören Clas Jansson.

– Ja, det är helt otroligt. Vi hade en golfboom på 80-talet, men jag tror inte att den var i närheten av den som vi ser idag, säger han.