Budget

SD föreslår generell sänkning av arbetsgivaravgifterna

1:58 min

Sverigedemokraterna avsätter i sin kommande skuggbudget drygt 20 miljarder kronor till sänkta arbetsgivaravgifter. Men till skillnad från regeringen och samarbetspartierna - som har föreslagit en sänkning av arbetsgivaravgiften för unga - vill SD ha en generell nedsättning, som träffar alla.

Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger att det är prioriterat att stärka företagen.

- I den privata sektorn, har många haft det väldigt, väldigt svårt, och har det fortsatt väldigt svårt.

Regeringen och samarbetspartierna har ju föreslagit att arbetsgivaravgifterna för unga tillfälligt ska sänkas, från och med den 1 april nästa år.
Men den modellen har prövats tidigare och är ineffektiv, eftersom många unga skulle ha fått jobb ändå, säger Oscar Sjöstedt.

- Jag tycker att det är lättare att göra en generell sänkning, som träffar alla. Sedan om du har anställt en ungdom eller till och med en pensionär eller någon däremellan, det ska inte spela någon roll.

I den kommande skuggbudgeten avsätter partiet 23,3 miljarder kronor till att sänka den allmänna löneavgiften i arbetsgivaravgifterna under det första halvåret 2021. En viktig del i återhämtningen, berättar Oscar Sjöstedt.

- Det gör en stor skillnad, och förhoppningsvis kan vi i spåren av en sådan reform se något lägre arbetslöshet, det är vad syftet är, så klart.

En invändning som brukar föras fram, är att även företag som går bra får del av en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna. Oscar Sjöstedt igen.

- Det ser inte jag riktigt som ett problem, därför att företag har också andra företag som kunder. Om ett företag går omkull drabbar det . Det här är en viktig kugge i hela samhällsmaskineriet i någon mening.