Fler ungdomar misstänks för brott med våld och narkotika

2:11 min

Allt fler unga personer blir misstänkta för brott med narkotika och våld. Det visar statistik från polisen.

Polisen har räknat alla brott där den misstänkta personen är under 18 år. Varje år sedan 2016 är det fler unga som misstänks för våldsbrott och narkotikabrott. Förra året var det 27 000 våldsbrott och narkotikabrott, där den misstänkta personen var under 18 år. Och det verkar som det blir ännu fler i år.

Polisen i Täby, utanför Stockholm, märker att fler unga misstänks för brott. Just nu jobbar de med 113 brott där den misstänkta personen är under 18 år gammal. De har också märkt att fler av de misstänkta är väldigt unga.

Bosse Pan jobbar i polisens ungdomsgrupp i Täby. Han säger att 12-åringar har varit misstänkta för rån och för narkotikabrott.

– Vi har haft 12-åringar misstänkta för rån. Vi har en hel del 12-, 13-, 14-åringar misstänkta för narkotikabrott, säger Bosse Pan.

Tove Werner Pettersson är också polis i Täby. Hon säger att det är stor skillnad från tidigare. Förut hände det nästan aldrig, men nu har det blivit vanligt med unga misstänkta brottslingar.

– För några år sedan var det en engångsföreteelse nästan, om vi hade ett ungdomsrån. I våras hade vi tjugo. Det kanske låter lite, men för vårt område så är det inte lite. För att vi vi har inte haft den typen av brottslighet, säger Tove Werner Pettersson.